Peusel aan platbrood

Vir ‘n geruime tyd begin ek al hoe meer opmerk hoe baie mense weer heerlik saamkuier met ‘n broodjie in die hand. Maar nou het die fokus veral verskuif na platbrode, hetsy bros en brekerig of sag en degerig. Deels kan dit toegeskryf word aan die Meditereense en Midde-Ooserse eetpatrone wat wêreldoor by die dag net meer gewild word. Mense het veral ook ‘n hunkering na samesyn en deelkos. Platbrode verleen hul altevol gemaklik daartoe – dis veelsydig en kan werklik met verskeie bolae en smere voorgesit word. Dit pas my natuurlik soos ‘n handskoen, want vir my is daar niks lekkerder as om te kuier rondom ‘n groooot deelbord gepak met platbrode en allerlei heerlike smere waardeur mens die brood kan trek en peuselgoedjies wat jy daarop kan laai nie. Daarby ‘n goeie bottel wyn of twee en dan is jy reg om ‘n stukkie brood te breek en die sameyn te geniet van goeie vriendskap en lekker stories.

My deelbord sien gewoonlik só daar uit:

  • Platbrode
  • Hoemoes of zhug
  • Falafels (kekerertjie-frikkadelle)
  • 2—3 soorte piekels soos kersie-tamaties, koolpiekel, uiepiekel of ‘n heerlike Midde-Oosterse blomkool-en-broccoli-piekelslaai
  • Groentesalsa of ‘n verskeidenheid vars goed soos blaarslaai, komkommer, kersie-tamaties, skyfies avokado en dik romerige jogurt, gegeur met bietjie komyn

Die platbrood kan wissel van een wat sommer met jogurt gemaak word (sien resep) of een wat amper soos ‘n tipe panpita is, gemaak met gis of vir diegene wat wil wegbly van koring is daar selfs een gemaak met klappermeel. Andersins maak ek sommer baie keer ook die platbrood wat by De Tol-deli so gewild is. Noudat ek geseën is met sorghummeel, vervang ek helfte van die meel in die resep daarmee.

Die hoemoes maak ek graag deels van patat en pleks van tahini (wat aan die duur kant is), braai ek sommer sesamsaad in olie wat ek dan in die hoemoes inwerk.

Die Zhug (‘n hittige Midde-Oosterse sous), word met avokado gemaak om die brand ‘n bietjie uit te balanseer – sien die resep hieronder.

My nuutste kosgier is falafel waarvan ek net nie genoeg kan kry nie. Dié geurige kekerertjie-frikkadel maak ek sommer in die lugbraaier gaar of andersins braai ek dit in vlak olie braai, nie diepvetolie soos die aanvanklike resep vra nie.

Vir die piekels is daar ‘n basiese resep wat jy kan gebruik vir van tamaties tot kool en uie. Maar probeer gerus die Midde-Oosterse blomkool-en-broccolipiekel. Dis werklik spesiaal.

Ek maak ook graag ‘n groentesalsa wat uit avokado en sampioene bestaan. Die sampioene raak sommer so in die geurige sousie “gaar”.

Die resepte vir al hierdie heerlike peuselkos is almal te kry in my nuutste boek, Lekker & Goed, heerlike kos propvol heilsaamheid. Die boek is in vooraanstaande boekwinkels, Checkers asook aanlyn by Lapa en Carmién Tea te kry.

Avocado Zhug with flatbread and falafel

Serves 4 as a starter
Preparation time: 10 minutes

1 large avocado, peeled and stoned
125 ml (½ c) fresh coriander leaves
125 ml (½ c) fresh flat-leaf parsley leaves
60 ml (¼ c) lemon juice
2 large jalapeños, chopped (deseeded if you don’t want the sauce too spicy)
2 cloves garlic, chopped
Pinch of sea salt
To serve
Flatbread (see recipe) or pita bread
Falafels, pickles, fresh coriander

Quarter the avocado and set aside.
Place the remaining ingredients in a food processor and whizz until smooth, scraping down the sides of the bowl. Add the avocado and blend further until smooth. Transfer to a bowl or store in a jar in the fridge (may store for up to 2-3 days).
Serve with flatbread, falafel and pickles and garnish with fresh coriander.

Recipe for yoghurt flatbread: Mix 150 g self-raising flour, 150 g wholewheat flour, 5 ml (1 t) baking powder and 2,5 ml (½t) salt. Add about 350 ml of plain yoghurt and mix into a stiff dough. Knead well and then rest for 10 minutes. Divide into 10 balls, and roll out each ball into a thin circle. Fry in a heated pan, about 2 minutes per side till just done. Brush with parsley butter while still hot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: