Avo’s stap voor

In my huis was daar nog altyd avokado’s – een of twee net reg om te eet (ready to eat) en ‘n paar ander in ‘n kadoessak of in koerantpapier toegedraai saam met ‘n appel of piesang en in ‘n donker kas weggebêre sodat hulle ryp en sag kan word, want ja, ‘n avokado word nie aan die boom sag nie, dit gebeur eers nadat dit gepluk is.

Ek onthou ook hoe ons kleintyd vuurhoutjies deur die pitte gedruk en dit dan in ‘n glasie water staangemaak het sodat dit kan uitloop. Ongelukkig het die plantery nie op veel geluk uitgeloop nie.

Avokado’s is nie net heerlik op roosterbrood of as guacamole nie, dit gaan letterlik by enigeiets. Die het ek onlangs eersdaags ervaar toe ek uitgenooi was na die viering van die nuwe seisoen deur die South African Avocado Growers’ Association (SAAGA) by die trendy Upper Union Restaurant in Kaapstad. En ja, avokado’s slaan ook deesdae die kitaar as dit by stylneigings kom met die dat avokado’s in 2023 aangewys is en deel vorm van die Everyday Health Top 10 Healthy Food trends list vir 2023. (sien die volledige verklaring)

Met hul avokadogroen interieur was die Upper Union restaurant die perfekte keuse om alles avokado te ervaar en te proe en sjef Amori Burger het nie teleurgestel met die deelhappies wat sy uitgestuur het tafel toe nie: Kubaneh (‘n Joodse brood) met avokado en makhani-botter; geposjeerde koningklip met avokado in verskeie vorme met ‘n salami-strooisel; ‘n 42-dae verouderde riboogsteak met swartknoffelbotter en avokado-jus saam met verskeie bykosse en natuurlik poeding.

Toe ek moes kies watter gereg ek by die huis weer wil uitprobeer en op my manier interpreteer het my keuse op die koningklip geval. Dié het my op ‘n manier laat terugdink aan die gewilde Avokado-Ritz soos van ouds waarvoor Suid-Afrikaners so lief was. Gedagtig hieraan en met die wete dat avokado maats maak met verskeie geure en teksture het ek my eie anderste weergawe van ‘n avokado ritz met romerige hoender en ‘n avokado-tamatiesalsa bedink wat ek met koljanderpesto en bros uieringe afrond. Die avo het ek uitgewaaier soos die tendens deesdae neig en die hoender het ek sommer in die lugbraaier gaargemaak met die uieringe wat ek eers in sorghumeel gerol het voordat dit ook in die lugbraaier brosgebraai is. Voedingsgis (nutritional yeast) help gee ekstra geur en voedingswaarde aan die pesto wat ek laastens oorgeskep het.

“AVO RITZ” MET AVOKADO-EN-TAMATIESALSA MET ROMERIGE HOENDER, KOLJANDERPESTO EN BROS UIERINGE

Genoeg vir 3-4 mense (as voorgereg of ligte ete)
Bereiding: 30 min
Gaarmaak: 30 min

AVOKADOSALSA
1 ryp tamatie, in blokkies gesny
30 ml (2 e) kappertjiesaad
20 g basilieblare, gekap
30 ml (2 e) elk natuurlike appelasyn en avokado-olie
1 songedroogde tamatie, gekap
1 avokado, fyn opgekap
Sout en peper na smaak
HOENDER
3 hoenderdye
Portugese speserye na smaak
45 ml ( 3 e) elk mayonnaise en natuurlike jogurt
Sout na smaak
PESTO
40 g koljanderblare
2,5 cm gemmerwortel, fyngerasper
2 knoffelhuisies, fyngerasper
125 ml (½ k) grondbone
30 ml (2 e) voedingsgis
1 suurlemoen se skil en sap
Olyfolie na smaak
Sout
BROS UIERINGE
1 ui, in ringe gesny en gekook in mikrogolfoond tot sag
Sorghummeel of gewone witbroodmeel
Portugese speserye
Avokado-olie
15 min in die Airfryer
AFRONDING
1 avokado, gehalveer, ontpit en geskil

1 SALSA Meng al die bestanddele saam en hou eenkant.
2 HOENDER Geur die hoenderstukke na smaak met die Portugese speserye. Plaas in die lugbraaier en lugbraai sowat 15 minute of tot gaar en die velletjie lekker bros is (pas op vir oorgaarmaak, dan is dit droog). Koel die hoender effe af en pluis die vleis dan in klein stukkies.
3 Meng die hoender met die mayonnaise en jogurt en geur na smaak met sout indien nodig.
4 PESTO Plaas al die bestanddele buiten die olie in die bak ban die voedselverwerker en verwerk tot die grondbone grof opgekap is. Voeg genoeg olie deur die tuit by om ‘n effense loperige mengsel te verkry.
5 UIERINGE Spoel die uieringe onder koue water af en druk droog met handdoekpapier.
6 Geur die sorghummeel met Portugese speserye na smaak en rol die uieringe daarin.
7 Pak die uieringe in ‘n enkellaag in die lugbraaier se mandjie, giet olie oor en lugbraai sowat 15 minute of tot bros. Roer die uieringe ‘n paar keer tussendeur.
8 BYMEKAARSIT Plaas ‘n avokadohelfte met die holte na onder op ‘n bord en sny in dun skyfies. Waaier die skyfies uit oor die bord. Skep van die hoendermengsel bo-op en skep’n paar lepels vol salsa bo-op.
9 Rond af met ‘n skeppie of twee pesto en sprinkel van die uieringe oor.

Avos celebrated on the 2023 food trends list

Over the years, foodies and consumers have been ‘adding an avo’ to their meals. This year avos have also caught the attention of the trendsetters and have been honoured on the Everyday Health Top 10 Healthy Food Trends list for 2023.

Third on the list is the trend, ‘plants in more places’, which refers to the way in which the plant-based eating phenomenon that has swept the globe in recent years, has inspired new ways to eat fruits and vegetables.

In particular, the report notes that people are realising they can add more plants to their plates without necessarily becoming vegans or vegetarians. It cites an ‘upswing in the creative use of vegetables and fruits as people strive to hit that five-a-day recommendation – for example using avocado in the place of butter’. We couldn’t think of a better way for you to prep your sarmies than with avo!

The report goes on to mention other exciting trends where avos tick all the boxes: ‘more plant-based options’, ‘mood-boosting foods’ and ‘food for your gut’.

‘More plant-based options’ speaks to the growing trend of people consciously choosing to eat less meat. As a result, interest in meat alternatives and interesting fruit and veg options is increasing across the globe. This is where avos come into their own as an incredibly versatile fruit. From traditional guacamole (which goes with everything) to ice cream, avos fit squarely into the here-to-stay plant-based eating trend.

Functional foods and beverages that support the body in specific ways have been blipping on the radar for a while, especially around the issue of building immunity. The ‘mood-boosting foods’ trend on the 2023 list refers to feel-good foods that help ward against depression and dementia, and support brain health.

One avocado contains 13g of healthy monounsaturated fatty acids, which have anti-inflammatory and antioxidant properties. Foods higher in good fats may lower the risk of depression, anxiety and other mental disorders. Good fats also facilitate thought-processing, hormone production and stress-reduction mechanisms within the brain. So, when it comes to ‘mood-boosting foods’, avos are right up there!

Finally, caring for the microbiome in the gut as a key to overall improved health has become firmly cemented among consumers in recent years. The ‘food for your gut’ trend predicted for 2023 sees this intensifying, with the focus shifting from supplements like pre-and probiotics to foods that support gut health.

New research shows that eating avos may benefit gut microorganisms, as avos provide a unique mix of insoluble fibre (70%) and soluble fibre (30%), which feed healthy gut flora.

All these food trends reflect the prevailing global theme of sustainability. Avo farmers the world over are actively reducing their ecological and water consumption footprints. This, together with their high nutritional value, makes avocados a sustainable and healthy alternative.

As you can see, there are plenty of reasons to ‘add an avo’ to your meals this year (especially if you like to keep ahead of the trends!).

For further information and avo recipes, visit www.avocado.co.za, like us on Facebook @iloveavocadoSA and follow us on Instagram @iloveavossa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: