2023 se top kostendense

Volgens my is die beste Suid-Afrikaanse aanlyn-kostydskrif wat daar tans is Crush. Hier kry ek nie net heerlike inspirasie vir resepte nie, maar ook wonderlike addisionele inligting wat alles met kos en nuwe bestanddele te make het. ‘n Paar weke gelede het hulle die top kostendense vir 2023 gedeel en ek kyk graag bietjie dieper daarin.

  • CBD in kos
  • Inheemse Afrika en antieke grane
  • Dadels
  • Nie-alkoholiese drankies
  • Sampioene
  • Blikkies vis “kaasborde”
  • Flexitaries en groente

CBD IN KOS

Die wettige CBD-mark groei by die dag en innoverende vervaardigers vermeng al hoe meer klein hoeveelhede by kos en drankies soos wat die stigma daaraan verbonde besig is om te versag. Carmién Tea het ook nie op hul louere gerus nie en vandat hul Calm-rooibostee (rooibos gemeng met ‘n fraksie CBD met subtiele geure van grenadilla en suurlemoenbalsem) die winkelrakke getref het, was dit ‘n wenner.

Omdat dinge by my maar meestal op ‘n galop gaan, is daar vir my niks beter om so bietjie tot verhaal te kom as om terug te sit en te ontspan met ‘n koppie Carmién-rooibostee nie (ek het dadelik die Calm-rooibostee aangeskaf). Ek het toe ook sommer ‘n stappie verder gegaan en beskuit daarmee gebak. Heerlik neuterig en gesond met baie vesel, lekker min suiker en vet. Net so maklik om te maak – dit kry nie eers eiers of melk in nie, so vegans kan dit ook geniet. Ek het al die resep geplaas, maar dis so lekker ek gee dit sommer weer.

Deluxe nutty wholewheat rusks

These delicious rusks are loaded with nuts and seeds and made with rooibos tea containing CBD (THC free). The rooibos tea adds subtle notes of lemon balm and passionflower to the rusks. The rusks contain no egg or milk, making them suitable for vegetarians and vegans as well.

Makes 60—80 rusks
Preparation time 20 in
Baking time: 50—60 min
Drying time: overnight

375 ml (1½ c) white bread flour
10 ml (2 t) baking powder
5 ml (1 t) bicarbonate of soda
5 ml (1 t) salt
500 ml (2 c) wholewheat flour
250 ml (1 c) oats
160 ml (⅔ c) sugar
125 ml (½ c) sunflower seeds
125 ml (½ c) pumpkin seeds
250 ml (1 c) cranberries
250 ml (1 c) mixed nuts, chopped
250 g coconut oil, melted
375 ml (1½ c) lukewarm Carmién Calm rooibos tea with CBD, passionflower & lemon balm, made with 6 bags
15 ml (1 T) unfiltered apple vinegar

Preheat the oven to 180°C. Spray an oven-roasting pan with spray & cook.
1 Sift the flour, baking powder, and bicarbonate of soda and salt together in a large bowl. Add the rest of the dry ingredients and mix well.
2 Mix together the coconut oil, rooibos tea and vinegar.
3 Add to the dry ingredients and mix well. Turn the dough into the prepared tin and spread evenly.
4 Bake for 50—60 minutes or until a testing skewer comes out clean from the centre of the rusks.
5 Turn out onto a wire rack and leave to cool. Cut into neat fingers and arrange in a single layer onto a baking tray.
6 Dry out in the oven at 90°C until completely dry. Store in an airtight container.
7 Serve with a cup of Carmién’s Calm rooibos tea.

Gaan kyk ook in my boek, Lekker & Goed, heerlike kos propvol heilsaamheid, uitgegee deur Lapa by Penguin Random House South Africa vir nog ‘n heerlike gesondheidsbeskuit asook ‘n low carb-een gemaak met klapper.

INHEEMSE AFRIKA- EN ANTIEKE GRANE

Antieke grane word net al hoe meer gewild, veral inheemse Afrika-grane soos fonio, teff, bambara-grondbone en sorghum. Ek het via die befaamde kosfoendi, Renata Coetzee, met sorghum kennis gemaak en het jare gelede reeds ‘n heerlike brood daarmee gebak. Deesdae span ek dit gereeld in veral om koeskoes mee te vervang. Koswinkels soos Food Lovers Market, Spar en Checkers hou deesdae ‘n groot verskeidenheid anderste grane aan. Local Village Foods hou veral Afrika-grane aan.

Verder gebruik ek rooibostee om die graan in gaar te maak – as ek met baie speserye gaan werk, is Carmién se Focus met sy heerlike speserygeure net die ding, andersins as jy meer van ‘kruiegeur’ verlang, gebruik ek graag die Rescue van Carmién wat ook bietjie boegoe in het. So ook is die Revive, ‘n groen rooibostee met gemmer en bietjie brandrissie in, net so geskik en gee ‘n lekker, maar nie oordadige skop. Trek ‘n sterk treksel tee en gebruik dit pleks van groenteaftreksel.

ROOIBOS-SORGHUM

Genoeg vir 6—8 mense
Bereiding: 20 min
Gaarmaak: 15 min

1 sakkie (500 g) botterskorsie- of pampoenblokkies
1 sakkie (500 g) patatblokkies
1 klein blomkool, in blommetjies gebreek
2 uie, gekap
1 rooi soetrissie, ontkern en in blokkies gesny
60 ml (¼ k) olyfolie
sowat 15 g Carmen Niehaus Masala Chai-sout of andersins geroosterde masala en komyn vir oorsprinkel
1 blik (400 g) kekerertjies, gedreineer
2,5 ml (1/2 t) elk sout, paprika en komyn
250 g sorghum, gaargekook in sowat 1 liter chai-rooibostee, gemaak met 8 sakkies Carmién Focus
Gerasperde skil van 1 suurlemoen
200 g rugspekvleis, in stukke gesny
Sowat 180 ml (¾ k) Carmen Niehaus fynbosslaaisous of lemoenslaaisous of mosterd-vinaigrette
20 g koljanderblare vir bo-oor sprinkel

Voorverhit die oond tot 190°C.
1 Meng die groente met die olyfolie en vryf goed met jou hande deur. Geur met die Masala Chai-sout of andersins geroosterde masala en komyn en meng weer lekker deur met jou hande. Skep in ‘n enkellaag in ‘n oondpan en oondbraai sowat 30 minute of tot gaar en effe bros. Skep uit.
2 Pak die kekerertjies in ‘n enkellaag in die Airfryer, sprinkel die sout, paprika en komyn oor. Airfry tot bros, sowat 5 minute.
3 Kook die sorghum in die rooibostee tot sag en gaar, sowat 40 minute en dreineer goed.
4 Voeg die groente en kekerertjies by.
5 Braai die spekvleis tot net gaar, kap fyner indien nodig en roer by die sorghum in. Giet die slaaisous oor en laat afkoel.
6 Skep op in ‘n platterige opdienskottel en sprinkel die koljanderblare oor.

Wenk: Verleen verdere Marrokaanse smake aan die gereg deur dadels, bosbessies, Turkse appelkose en rosyne by die koeskoes in te meng. Dan kan jy die groente effe minder maak. Roerbraai sonneblomsade in ‘n droë pan, sprinkel bietjie sojasous oor en braai tot droog. Sprinkel oor die gereg. Andersins kan jy gekapte pekanneute oorsprinkel en inroer.

SLAAISOUSE

LEMOENMOSTERD-SLAAISOUS
250 ml (1 k) lemoensap
Sap en gerasperde skil van 2 suurlemoene
60 ml (4 e) olyfolie
4 knoffelhuisies, fyngedruk
30 ml (2 e) korrelmosterd
10 ml (2 t) Dijonmosterd
30 ml (2 e) heuning
Sout en peper na smaak

MOSTERD-VINAIGRETTE
6 knoffelhuisies, fyngedruk
100 ml olyfolie
200 ml vars uitgedrukte suurlemoensap of houtverouderde balsamieke asyn
30-40 ml klaarbereide mosterd
Sowat 45—60 ml (3—4 e) heuning of bruinsuiker
sout en peper na smaak
bevat en anti-inflammatories is
Vir beide slaaisouse, meng net al die bestanddele goed saam.

DADELS

Dadels word gesien as die natuur se lekkergoed en buiten vir hul verskeie gesondheidsvoordele soos dat dit baie vesel asook vitamien A en B6 bevat en anti-inflammatories is, word dit veral ingespan as alternatief vir verfynde suiker. In my nuutste boek, Lekker & Goed, heerlike kos propvol heilsaamheid is daar verskeie resepte waar dadels ruimskoots ingespan word – van muffins en koek tot die allerlekkerste dadelballetjies.

NIE-ALKOHOLIESE DRANKIES

Met die alkolholverbod wat tydens die inperking in die land gegeld het, het baie mense begin eksperimenteer met nie-alkoholiese drankies (buiten pynappelbier). Sommige mense het daarna heeltemal ophou alkohol verbruik terwyl andere heelwat minder drink. Nie-alkoholiese drankies word ook al hoe meer gewild, veral agv die groeiende wêreldwye gesondheids bewusteheid wat veral gedryf word deur Gen Z’ers (gebore middel 1990 tot vroeg in 21e eeu). Tee, veral rooibostee is die ideale produk om nie-alolholvrye drankies mee te maak. Veral Carmién Tea se Cold Brews en piramied tees is geskik vir hierdie doel. As ek haastig is, voeg ek net sommer vinnig ‘n sakkie by sodawater, tonikum of lemonade. Gaan kyk op die Carmién webtuiste vir heerlike idees.

KRAG VAN SAMPIOENE

Sampioene word beskou as die nuwe blomkool –met hul heerlike umami-geur en vleiserige tekstuur word hulle veral ruimskoots ingespan as hoofbestanddeel in alternatiewe plantkosse vir vleis. Buiten die bekende wit, bruin en portobello sampioene word meer gesofistikeerde soorte soos oester, chanterelle en porcini ingespan om vleisdisse na te boots terwyl shiitake, shimeji en enoki veral ingespan word in die bereiding van Oosterse geregte.

BLIKKIES VIS VIR “KAASBORDE”

Deesdae pak mense al hoe meer blikkies vis soos sardyne, sardientjies, tuna en mossels net so in die blik op borde uit sodat mense direk daaruit kan peusel saam met ‘n broodjie of beskuitjie. ‘n Bekostigbare alternatief vir kaas en charcuterie. Ekself skaf deesdae nogals gereeld vir my ‘n blikkie of meer van Lucky Star se plat blikkies sardyne aan – en nadat ons die blikkie geledig het, herwin ek dit sommer om dan weer volgende keer ‘n tipe mosselsmeer daarin voor te sit. Daardie retro-blikkies is darem altevol mooi vir my.

FLEXITARIES EN GROENTE

Meatless Mondays het nou oorgespoel na al hoe meer mense wat flexitariese diete volg en plantkosse die hoofdis van die tafel maak. Veral noudat vleispryse die hoogte inskiet, raak plantkosse al hoe meer gewild. Ekself beskou myself ook as ‘n flexitariër wat vir lank sal smul aan heerlike plantkosse, maar ook van tyd tot tyd ‘n vleisie sal geniet soos die geleentheid hom voordoen. Daarom het dit ook een van my missies geword om plantkosse so geurig as moontlik voor te sit. En dis nou net hier waar my nuutste boek, Lekker & Goed, heerlike kos propvol heilsaamheid, inkom. Daarin vind jy verskeie plantgebaseerde en groente-resepte wat wissel van pampoentert en patatgnocchi, groentelasagne en ‘n hamburger met groentepatties tot gebakte blomkool met ‘n groente-vinaigrette en spinasiemuffins asook verskeie groentesoppe en plantkosse soos lensie-bobotie, falafelbakkies, dahl en gebakte patats met ‘n geurige nierboontjievulsel. En ek het doodseker gemaak dat elkeen van hul drup van geur en lekkerte. Soos byvoorbeeld die lensie-bobotiebrood – my man wat ‘n vurige vleiseter is, het tydens die fotosessie bykans die hele brood verorber so lekker was dit vir hom. Ekself sal my telkens ooreet aan die dahl om nie te praat van die velerlei lekker slaaie of groentegeregte nie.

Lekker & Goed, heerlike kos propvol heilsaamheid is beskikbaar by meeste vooraanstaande boekwinkels, Checkers en ook aanlyn op die Carmién-webtuiste (‘n groot bonus hier is dat dit kosteloos versend word).

En nou is ek in die proses om weer vir my ‘n ordentlike groentetuintjie aan te lê. Volgende keer wys ek julle hoe om te maak om ‘n klein tuintjie aan te lêen ‘n paar heerlike groentegeregte te maak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: