Rooibos, die nuwe goudstandaard vir gesonde kinderdrankies

Die Star Saturday berig laas week dat KRUIETEES 2023 se groot gonswoord gaan wees as gesonder alternatiewe drankie, spesifiek vir kinders. Ook dat dit selfs vrugtesappies kan uitkikker as die nuwe goudstandaard vir gesonde kinderdrankies. Vir my is dit nie nuus nie, want ekself het my eie kinders van jongs af op rooibos grootgemaak.

Soos wat ouers al hoe meer bewus raak van die groot hoeveelhede suiker wat hul kinders daagliks inneem, ingeslote vrugtesappies wat ook ‘n hoë natuurlike suikerinhoud het, begin hulle al hoe meer kruietees verkies. Dis veral gegewe die gesondheidswaarde en wye verskeidenheid geure wat deesdae beskikbaar is wat selfs die kieskeurigste fynproewertjies tevrede gaan stel. Dié het ek Saterdag met my eie oë aanskou by ‘n kinderpartytjie waar ek vir ‘n klompie spitsvondige sesjariges leer kolwyntjies maak het. In hul geskenkpakkie het elkeen ook sy eie waterbottel gekry met ‘n verskeidenheid sakkies uit Carmién se cold brew-reeks. Elkeen kon kies watter geur hulle in hul waterbottel kon sit en dis verder aangevul met yskoue water, net dit, geen ekstra suiker of sap nie. Een dogtertjie het selfs haar eie mengsel gemaak met meer as een geur – en ek moes self proe of haar mengsel my goedkeuring wegdra. Tussen die koekies bak deur het hulle heerlik geteug aan die lafende ystee. Nie een het een keer gevra vir koeldrank nie!

Kinders hou van lekkergoed en soetgoed, maar verkies dit deesdae beslis minder soet – die kolwyntjie-resep wat ek hulle laat maak het, het die helfte minder suiker in as die oorspronklike resep en hulle het dit verslind, hulle kon selfs nie eens hul vingers uit die beslag hou voor dit oond toe is nie. Soos wat nog een tereg opgemerk het, “Die versiersel is net te soet, ek hou van my kolwyntjie net so kaal sonder versiersel.” Interressant ook hoe hulle met hul keuse van mooimaakgoedjies meer na die natuurlike geneig het bo die gewoontelike lekkerverskeidenheid – mooi blommetjies sommer uit die tuin gepluk, vars bloubessies en aarbeie, net die appeliefies was darem vir hulle net te suur!

“Kruie-tisanes, waarvan rooibos deel is, diens ‘n groot behoefte van gesondheidsbewuste ouers wat deesdae soek na lae suiker, antioksidantryke drankies vir hul kinders. Buiten dat die tisanes min kilojoules bevat, is dit ook kaffeienvry.” sê Nicie Vorster, ‘n direkteur van die SA Rooibosraad (SARC).

Voorheen was 100%-vrugtesappe die goudstandaard vir gesonde kinderdrankies, maar soos wat ouers meer bewus geword het van die hoë natuurlike suikerinhoud, het hulle begin om dit met water te verdun, maar dan het dit weer die nutrientwaarde verlaag. Vervaardigers het ook sulke alternatiewe begin verskaf, maar dit het nie juis aftrek gekry nie.

“Vir kinders wat meer gewoond is aan ‘n soeter geurprofiel, sal gewone kruietee straks nie so aantreklik wees nie, dan is dit ‘n goeie idee om die kruietee met ‘n bietjie vrugtesap te versoet. Dis steeds ‘n beter alternatief as 100-persent vrugtesap of water-en-vrugtemengsels. Só sny dit van die suiker uit, maar behou steeds al die antioksidante. Tieners wat daarvan hou om te eksprerimenteer, kan tisanes as basis gebruik en dit met natuurlike versoeters, vrugte, kruie en speserye geur gee om daarmee hul dors te les.”

Daar’s niks verkeerd met ‘n soet koeldrankie af en toe nie, maar dit moet nie die norm wees nie, verduidelik Nicie, veral gegewe Suid-Afrika se hoë oorgewigsyfers onder kinders en volwassenes. Buiten oorgewig, kan gereelde verbruik van gaskoeldranke en sportdrankies die risiko van diabetes 2, hoë bloeddruk en tandbederf by kinders verhoog. Kinders moet dus begelei word om meer gebalanseerde koskeuses te maak vir beter oorhoofse gesondheid. Deur daagliks rooibos te drink, gee jy jou immunniteit ‘n hupstoot, verminder die risiko van hartsiektes en cholesterol en dit kan help om inflammasie te bekamp, bloedglukose te beheer asook om angs en depressie te verlig, allergieë teen te werk en te help met vertering.

Kinders hou van rooibos net so op sy eie, veral omdat dit natuurlik soet is. Daar is ook reeds ‘n wye verskeidenheid kindvriendelike produkte op winkelrakke beskikbaar met interressante geurkombinasies.

Carmién Tea is mos bekend daarvoor dat hul aan die voorpunt van innovasie staan en hulle bly voortdurend besig met opwindende projekte, ook wat hul kiddies-reeks betref. So ja, hou dop, die kiddies gaan binnekort lekker bederf word!

Intussen is daar niks mee verkeerd om ‘n paar van hul opwindende cold brews aan te skaf en jou kind se drinkgoed daarmee uit te sorteer nie. Al wat jy hoef te doen is om ‘n sakkie of twee in hul waterbottel te sit en dit te vul met koue water. Pak ook sommer ‘n paar ekstras in hul kossak waarmee hul later hul eie drankie kan maak.

Besoek Carmién Tea vir ‘n wye verskeidenheid rooibosprodukte, insluitende die cold brews en tees in die Kiddies-reeks. Daar is ook oulike resepte, ook vir ystee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: