Koekies uit die vrieskas

Soos die kouete nader kruip, bekruip die lus vir ‘n soetdingetjie jou ook mos meer en meer. Veral hier teen laat aand, wanneer ons vir ons ‘n koppie Orange Camomile rooibostee van Carmién maak, begin mens rondsoek vir ietsie om aan te peusel daarby. Dan is dit voordelig om hierdie deegmengsel gereed in die vrieskas te hê. Soos die lus jou beetpak, sny jy skyfies van die rol af en bak vinnig-vinnig die lekkerste koekies. Die ander groot lekkerte is dat mens met hierdie basiese resep ‘n hele verskeidenheid koekies kan bak – van klapper, neute, amandel, gemmer, sjokolade en selfs koffiekoekies.

Maak sowat 20 koekies per mengsel
Voorbereiding: 15 min
Baktyd: 12—15 min
Vriestyd: 24 uur

700 g (5 k) koekmeel
20 ml (4 t) bakpoeier
2 ml (1 t) sout
400 g botterblokkies by kamertemperatuur
250 ml (1 k) strooisuiker
1 blik (387 g) kondensmelk

1 Sif die koekmeel, bakpoeier en sout saam.
2 Room die botter en suiker tot lig en romerig. Voeg die kondensmelk by en meng tot glad.
3 Vou die droë bestanddele en enige van die variasies by die bottermengsel in.
4 Rol in rolle van sowat 5 cm in deursnee elk. Rol toe in waspapier en plaas 24 uur in vrieskas.
5 Voorverhit die oond tot 160 °C en spuit 3 groot bakplate met kossproei.
6 Sny deeg in skyfies van 5 mm dik soos benodig. Sprinkel koekkonfetti of neute oor soos genoem by koekies. Pak op die bakplate en bak sowat 12-15 min. of tot ligbruin. Laat afkoel. (Hou res van deeg in vrieskas vir latere gebruik).

VARIASIES
1 KLAPPERKOEKIES: voeg 250 ml (1 k) klapper by die droë bestanddele en meng in by die bottermengsel. Marmer koekkleursel deur plastiese versiersel, druk patroontjies uit en plak vas op die koekies met versiersuiker wat tot ‘n pasta gemeng is met water.
2 SJOKOLADEKOEKIES: Vervang 70 g van die koekmeel met kakao. Versier met koekkonfetti en bak. Plak opmekaar met karamelkondensmelk indien verkies.
3 NEUTEKOEKIES: Voeg 100 g elk bosbessies en gekapte pistasieneute by. Rol die deegrol in ekstra gekapte pistasieneute en sny in skyfies.
4 AMANDELKOEKIES: Voeg 100 g elk fyn amandels en rooikersies by.
5 GEMMERKOEKIES Voeg 15 ml (1 e) fyn gemmer by die basiese vrieskaskoekiemengsel en meng goed, verkoel 20 minute. Druk vas in ‘n gesmeerde bakplaat. Bak 15–20 min of tot gaar by 180°C. Sny in vingers en plak twee-twee opmekaar met karamel-kondensmelk.
6 KOFFIEKOEKIES Voeg 10 ml (2 t) kitskoffiekorrels, aangemaak met bietjie water, by die deeg. Bak die koekies en plak opmekaar met ‘n koffiefugevulsel: Meng 25 ml (5 t) kitskoffie met 25 ml (5 t) kookwater en voeg 250 ml (1 k) suiker, 125 g botter en 75 ml (5 t) melk by. Bring tot kookpunt, roer tot die suiker gesmelt is en kook dan 5 minute lank. Klop met ‘n houtlepel tot dik en koud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: