Piekelgroente

Bietjie dag terug daag daar ‘n pakkie by my huis op hier in Langebaan – en wat ‘n heerlike verrassing, Safari Vinegar se nuutste premium reeks asyne, alles natuurlik gefermenteer. Ek het nog altyd graag Safari se asyne gebruik maar hierdie is sommer hoërgraad. Daar’s balsamieke asyne – Cape, Cape Rosa en Cape Apple met ‘n suurheidsgraad wat wissel van 4—5%, en dit word ook op die bottel aangedui. Die rooi en wit druiwe-asyne is organies so ook die appel-asyne (daar’s selfs een met heuning en gemmer). Die appel-asyne is ook ongefiltreer en dus propvol goedheid. Alles word plaaslik gemaak en is verpak in ‘n mooie stylvolle bottel, al is dit plastiek.

safari vinegars range

Ek het nog altyd graag ‘n skoot of wat asyn gebruik wanneer ek kook, want dit bring geure so lekker uit veral van sampioene of groenbone en ek gebruik dit graag pleks van mirin of sjerrie in roerbraaie en dis ideaal om piekelgroente mee te maak. Vir slaaisous verkies ek die asyn met die laer suurheidsgraad en my waterbottel kry nou daagliks sy skoot appelasyn met heuning en gemmer.

PIEKELGROENTE

Dis al te voordelig om ‘n fles of wat piekelgroente op hande te hê vir wanneer jy gou iets te ete moet prakseer. Ons hou veral daarvan om oor naweke sommer net ‘n groot dienbord te pak met rotisserie-hoender of skywe oorskiet braaiboud en dit dan saam met kase en piekelgroente te geniet. Ek verkies om met ‘n sagter asyn soos Cape Rosa of Cape Apple te werk. Jy kan die piekelmengsel ook varieer en met gemmer en steranys geur daaraan gee. Dan werk dit veral goed as jy vrugte soos perskes, pruime of selfs pynappel daarin inlê.

Maak sowat 750 g piekels
Voorbereiding: 20—20 minute
Gaarmaaktyd: 10 min

PIEKELMENGSEL
500 ml (2 k) water of jy kan selfs hier ‘n flou rooibostee met boegoe gebruik (so 2 sakkies)
250 ml (1 k) Safari Cape Rosa of Cape Apple asyn
180 ml (¾ k) suiker
15 ml (1 e) geel mosterdsaadjies
6 takkies vars tiemie
Repe skil van 1 suurlemoen
GROENTE
1 elk geel, rooi en groen soetrissies, ontkern en in vingerdik repe gesny
125 g langsteel-broccoli
125 g jong groenbone
1 bos stingeluie, in stukkies gesny

1 PIEKELMENGSEL Plaas al die bestanddele in ‘n groot kastrol en bring tot kookpunt.
2 GROENTE Spoel die groente goed af en plaas afsonderlik in die kokende piekelmengsel. Bring net vining tot kookpunt, verwyder dadelik uit die mengsel met ‘n gaatjieslepel en plaas in ‘n bak of pak in gesteriliseerde flesse.
3 Bring die piekelmengsel weer tot kookpunt en giet oor die groente tot bedek en verseël. Andersins plaas in die yskas.

Variasie: Vervang die mosterd, tiemie en suurlemoen met 1 cm stuk vars gemmer wat in dun skywe gesny is, 2 steranys en 3 heel brandrissies. Sny 2—3 pynappels in dun skywe en pak in flesse en giet die warm sous oor. Verseël. Andersins skil en kook pitperskes tot sag in die piekelmengsel, skep in flesse en verseël.

VINNIGE PIEKELKOMKOMMER: Kook net die water asyn en suiker saam. Sny 4—6 Israeliese komkommers in stukke en giet die piekelmengsel oor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: