Vermy kitskos, maak dit self

Sekerlik die belangrikste aspek vir my as mens gesonder en skoner wil eet, is om kitskos en geprosesseerde kosse te beperk. Maar jy kan steeds jou geliefde pizza of hamburger geniet – die geheim – maak dit self.

Wanneer dit by skoner eet kom, moet jy kosse vermy wat baie suiker, verfynde grane en gehidrogeneerde olies bevat en ook ‘n lang lys van meestal onherkenbare bestanddele. Hieronder tel veral kitskos en wegneemetes. Gaan ook matig te werk met koue vleise. Jy kan jou eie slaaisouse, pesto’s en hummus self maak, maar daar is ook goeie produkte in winkels beskikbaar – lees net die bestanddelelys! Natuurlike jogurt en ongeprosesseerde kaas kan in gematigde hoeveelhede ingesluit word by ‘n gebalanseerde eetplan.

Vrydagaande is baie keer pizza-aand by ons en met ‘n deeg wat ek sommer in die voedselverwerker aanmaak is dit glad nie moeite om dit sommer self aanmekaar te slaan nie. Jy weet ook presies wat alles daar inkom. Ek maak my deeg met klipgemaalde meel, bietjie olyfolie en groen rooibostee (nie net werk dit ekstra goedheid by die deeg in nie, dit gee ook ‘n subtiele kruiesmaak daaraan). Die tamatiesous is ‘n mengsel van songedroogde en vars tamaties. Die sous maak ek sommer in die mikrogolfoond. Heerlik. Ek gaan liggies te werk met die kaas – gebruik ‘n mengsel van ongeprosesseerde wit Cheddarkaas en mozzarella. En dan vir bolae hou ek van vars goed soos spinasie, broccoli, baba-tamaties, soms pynappel en selfs rou beet of oondgeroosterde botterskorsie, die maak ek sommer in die Airfryer gaar.

PIZZA UIT DIE BOONSTE RAKKE

Die pizzakors is lekker bros en jy kan hom dun uitrol. Hier’s ook ‘n resep vir ‘n kors met blomkool gemaak.

DEEG
5 x 250 ml (5 k) witbroodmeel
15 ml (1 e) olyfolie
10 ml (2 t) sout
1 pakkie (10 g) kitsgis
500 ml (2 k) flou groen rooibostee, gemaak met 1 sakkie en afgekoel tot louwarm

BOLAE
Olyfolie
Mieliemeel om oor te strooi
Tamatiesous (sien resep onder)
Kombinasie van gerasperde mozzarellakaas en wit Cheddarkaas
Bolae van jou keuse (sien lys)

 1. Voorverhit die oond tot 230°C. Plaas ‘n omgekeerde bakplaat (dit help dat dit makliker afgly) in die oond om goed warm te word voordat jy die pizzabasisse oppak.
 2. DEEG Plaas al die bestanddele vir die deeg, buiten die louwarm tee in die mengbak van ‘n voedselverwerker. Giet die tee deur die tuit by en meng tot goed gemeng, so 7–10 minute en die deeg in ‘n bol rondom die lem vassit. Die deeg is effe klewerig. Vewyder uit die bak, vorm in ‘n bol, verf met olyfolie, bedek en laat rys tot dubbel die grootte.
 3. Verdeel die deeg in 4 (8 vir kleiner pizzas) bolletjies en rol so dun as moontlik op ‘n meelbestrooide oppervlak uit.
 4. Bestrooi die warm bakplaat met mieliemeel en plaas die basis(se) bo-op (dis nie nodig om hul weer te laat rys nie). Plaas die bakplaat so na as moontlik aan die onderste element en bak 5—7 minute tot gaar maar nie bruin nie.
 5. Haal uit die oond, en smeer ‘n dun lagie tamatiesous oor. Strooi kaas oor en pak bolae van jou keuse op. (sien variasies).
 6. Skakel die boonste roostelement van die oond aan en rooster tot die kaas net gesmelt het.

TAMATIESOUS
750 g pruimtamaties (Roma), ontvel en in klein stukkies gesny
80—125 ml (¼-½k) songedroogde tamaties in vinaigrette, gekap
6 knoffelhuisies, fyngedruk of gerasper
15—30 ml (1—2 e) songedroogde tamatiepesto (opsioneel)
5 ml (1 t) droë oreganum

Plaas al die bestanddele in ‘n glasbak en mikrogolf 10 minute by 100-persent-krag tot die sous nie meer waterig is nie. Roer elke 3 minute. (jy kan ook die sous in ‘n kastrol op die stoof maak). Laat goed afkoel.

BOLAE

 • Smeer tamatiesous oor elke basis, strooi gerasperde mozzarella- en wit Cheddarkaas oor en pak enige van die onderstaande op.
 • Fetakaas, gaar spekvleis, geroosterde soetrissies, swart olywe en baba-spinasieblare. Bak en stapel skywe avokado op, geur goed met sout en peper. Rond af met roket.
 • Basiliepesto, kersietamaties, swart olywe, sampioene en bocconcini of feta-kaas. Bak tot gaar en stapel basilieblare bo-op.
 • Pikante pepers, rooi uie en oondgebraaide botterskorsie. Bak tot kaas gesmelt is. Rond af met roket.
 • Parmaham, murgpampoentjieskaafsels, rooi uie en kappertjiesaad. Bak tot die kaas gesmelt is en rond af met roket of basilieblare.
 • Kersie-tamaties, broccoli, pynappel, groen olywe en tuna of gepluisde gaar hoender. Bak tot die kaas gesmelt is. Rond af met roket.

MEELLOSE PIZZAKORS
Kap ‘n halwe blomkoolkop fyn en mikrogolf tot sag. Roer ‘n fyngekapte knoffelhuisie, 250 ml (1k) gerasperde Mozzarella-kaas, 1 geklitste eier, 5 ml (1 t) droë basilie en oregano in die voedselverwerker. Smeer die blomkoolpasta op ‘n uitgevoerde gesmeerde bakplaat, sowat 1 cm dik. Bak sowat 20 minute by 180°C tot stewig en effe bruin om die kante.

One thought on “Vermy kitskos, maak dit self

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: