Eet vars en gesond

Daar is deesdae so baie eetplanne oor gesonder eet dat dit mens meestal goed deurmekaar maak. Ek het nou al bykans na almal geloer en meeste beproef en op die ou einde het ek volstaan by gebalanseerd eet met die volgende 6 riglyne as basis:

Eet volgraan, beperk suiker, eet meer vars vrugte en groente, eet minder vleis, beperk geprosesseerde en kitskosse en verminder jou soutinsname.

Ons kyk na die eerste twee naamlik eet volgraan en beperk suiker en ek gee ‘n heerlike beskuit- en dadelbolletjie-resep wat ideaal is vir ‘n vinnige happie saam met jou oggendkoffie voor werk of skool of as inpakkos saam werk of skool toe.

Eet volgraan

Die natuurlikste volgrane is die wat die minste deur prosessering geraak is en grotendeels lyk soos net nadat dit geoes is. Hawermout, quinoa, wilderys, klipgemaalde volgraanmele en -pasta of -brood is goeie voorbeelde. Volgraankosse bevat meer vesel en dit word nie tydens vertering afgebreek nie. Semels, onverfynde rys en die skil van groente en vrugte bevat baie onoplosbare vesel, terwyl droëpeulgroente, neute, hawermout en vrugte soos appels ryk is aan oplosbare vesel. ‘n Produk met ‘n kort lys herkenbare bestanddele waar volgraan onder die eerstes gelys is en wat min of geen suiker bevat nie, sal ook deug. Ek eksperimenteer nou al ‘n geruime tyd om ‘n lekker volgraan en veselryke beskuit wat mens met of sonder suiker kan maak, te bak en hier’s hy nou.

Gesondheidsbeskuit

Semels bevat 40-50% vesel en is spotgoedkoop. Ek gebruik net dadels of sultanas om die nodige soetigheid te verskaf in hierdie beskuit, maar jy kan ook bietjie suiker bygooi. Ek maak die beskuit met olyfolie, nie botter of margarien nie. Die hoeveelheid wat ek gebruik verskaf net genoegsame brosheid sonder om die beskuit hard te maak. Pleks van karringmelk gebruik ek natuurlike jogurt, ek gebruik gewoonlik die lactolite-vrye een. Groen rooibostee, spesifiek die Carmien Tea Earl Grey, help om die beskuit aan te klam. Die Earl Grey gee ‘n heerlike ligte lemoengeurtjie aan die beskuit.

Lewer 60 stukkies beskuit
Bereiding: 20 min
Baktyd: 20 min
Uitdroog: 3—4 ure of oornag

750 ml (3 k) klipgemaalde witbroodmeel
750 ml (3 k) semels
125-250 ml (½-1 k) klapper
250 ml (1 k) hawermout
250 ml (1 k) bruinsuiker (opsioneel)
5 ml (1 t) sout
30 ml (2 e) bakpoeier
250 ml (1 k) lynsaad
250 ml (1 k) geroosterde sonneblomsade of helfte daarvan pampoensade
250 g fyngekapte dadels of sultanas
250 ml (1 k) olyfolie
500 ml (2 k) natuurlike jogurt
2 eiers
Carmien Tea Earl Grey groen rooibostee, aangemaak met 2 sakkies per 250 ml kookwater, soos nodig
sade vir bo-oor sprinkel

Voorverhit die oond tot 180 °C. Smeer ’n oondpan goed of bespuit met kossproei.
1 Meng die meel, semels, klapper, hawermout, suiker, indien gebruik, sout en bakpoeier goed. Voeg die lynsaad, sonneblomsaad en of pampoensade
dadels of sultanas by en meng goed deur.
2 Klits die olyfolie, jogurt en eiers saam en voeg by die droë bestanddele.
Meng goed en voeg die groen rooibostee by soos nodig totdat jy ‘n stewige mengsel het. Skep in die pan en maak gelyk. Sprinkel sade bo-oor indien verkies.
3 Bak 50 min. of tot ’n toetspen skoon uitkom.
4 Laat effens in die pan afkoel en keer dan uit op ’n draadrak om heeltemal af te koel.
5 Sny in klein stukkies en pak op ’n bakplaat. Verlaag die oondtemperatuur tot sy laagste en laat droog die beskuit 3-4 uur in die oond uit of tot heeltemal droog. Laat afkoel en bêre in ’n lugdigte houer.

Beperk suiker

Suiker is deesdae die groot vloekwoord. My filosofie is om nie soseer alle suiker uit te sny nie, maar om dit te verminder en deels te vervang met suiker-alternatiewe. Ek verkies natuurlike suikers soos mens dit kry in vrugte, want dit bevat ook ekstra vesel wat die effek van die suiker op insulienvlakke teenwerk. Bv. droëvrugte se suiker is baie gekonsentreerd, maar bevat ook hope vesel. As jy dus skoner wil eet, kan jy ook aan onversoete droëvrugte soos dadels, gojibessies, rosyne en bosbessies peusel, maar hou matigheid voor oë. Ek’s gek na dadels in enige vorm en dis ideaal om ‘n heerlike peuselhappie mee te maak.

Dadelbolletjies

Wie van ons is dan nou nie gaande oor daardie outydse dadelbolletjies waarby daar ook fyngekapte Mariebeskuitjies ingemeng was nie. Dié is soortgelyk, buiten dit word nie gemaak met die suiker-en-botter stropie (die vervang ons met rooibostee) nie en het neute pleks van die Mariebeskuitjies in. Dis heerlike inppakkos en ideaal om jou soettand in bedwang te hou.

Maak sowat 28 balletjies
Bereidingstyd: 30 minute
Gaarmaaktyd: 5-10 minute

500 g dadels, fyn gekap
180 ml (¾ k) rooibostee gemaak met 1 sakkie Carmien Tea Red Mocha (‘n mengsel van roobos en koffiebonestukkies en egte sjokolade)
150 ml (½ k) fyn klapper
60 ml (¼ k) kakao
15 ml (1 e) rou heuning (opsioneel)
100 g rou heel amandels, fyner gekap
kakao, of klapper of amandelbrokkies om balletjies in te rol

1 Kook die dadels in die rooibostee tot sag en die vloeistof bykans weggekook het. Kap fyn in die voedselverwerker.
2 Voeg die klapper, kakao en net genoeg heuning by indien verkies om ’n stywe pasta te maak. Roer die gekapte amandels by en vorm in klein balletjies.
4 Rol in die kakao, kakao of amandelbrokkies en verkoel tot stewig.

2 thoughts on “Eet vars en gesond

  1. Waarmee kan mens die dadels vervang. Dis altyd so frustrerend omdat so baie van die gesonde happies dadels vereis. Ons gesin hou nie van dadels of rosyne nie, ek dink die naaste wat hulle sal kom is cranberries of gedroogde perskes.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: