Seekospot

Vir meeste mense is ‘n seekospot sinoniem met luilekker somervakansies en uitspan by die see. Tog het ek hierdie heerlike seekospotjie die eerste keer geniet tydens ons jaarlikse winterkuier aan my hartsplek, ons pragtige buurland, Namibië. Weliswaar was dit wel by die see op die prentjiemooi Swakopmund.

Telkens as ons die pad oor die woestyn aanpak kus se kant toe, bons my hart van opwinding, want anderkant die see van sand wag Swakopmund met sy outentieke boustyle, kuierstraatjies, interressante cafés en seekoseetplekke teen die see. Hier kan ek rustig ronddwaal en saans terwyl die son in ‘n oranjerooibol oor die see sak, ‘n vinnige stappie langs die strand geniet.

Die resep vir die pot het ek by die befaamde Namibiese kosmaker, Antoinette de Chavonnes Vrugt, gekry. Jy kan die pot baie eenvoudig maak met slegs ‘n basiese seekosmengsel of jy kan dit uitspattig geur en kleur gee met mossels en steurgarnale.

Ewe lekker saam met ‘n varsgebakte potbrood of andersins roerbraairys. Daarby ‘n glasie yskoue Six Hats Sauvignon Blanc waarvan jy sommer ook ‘n goeie skoot in die pot self ook kan gooi. Hierdie wyn met sy vars gebalanseerde smake van tropiese vrugte en mineraalsmake is nie net die ideale drinkwyn by ‘n somer-middagete nie, dis ook die regte pasmaats vir seekos en pasta.

Genoeg vir 6—8 mense

60 ml (1/4 k) olyfolie
2 uie, in kwarte gesny
1 elk rooi, geel en groen soetrissie, ontkern en in stukke gesny
3 selderystingels, gekap
6 knoffelhuisies, fyngedruk
10 ml (2 t) paprika
5 ml (1 t) komynsaadjies (opsioneel)
500 ml (2 k) groenteaftreksel
500 ml (2 k) wit wyn
1 blik (400 g) gekapte tamaties
50 g tamatiepasta
15–30 ml (1–2 t) suiker
Sap en gerasperde skil van 1 suurlemoen
Goeie skoot sojasous
2 kg seekosmengsel (marinara)
1 kg heel mossels, skoongeskrop
6-8 steurgarnale (opsioneel)

GREMOLATA

30 ml (2 e) elke gekapte pietersielie en basilieblare
2 knoffelhuisies, fyngedruk
15 ml (1 e) gerasperde suurlemoenskil

  1. Verhit olie in ‘n groot pan of pot en braai die groente daarin tot net sag, maar nog bros.
  2. Voeg die paprika en komyn by en roer deur. Voeg die aftreksel en wyn by asook die tamaties, tamatiepasta en suiker. Verhit tot dit kook en maak verder gaar oor matige hitte tot die sous geurig is, sowat 10 minute.
  3. Voeg die suurlemoenskil en -sap asook die sojasous by en meng deur.
  4. Voeg die seekos, buiten die steurgarnale by en verhit tot die seekos net gaar, maar nie stukkend gekook is nie. Die mossels in hul skulp moet oop wees.
  5. Braai die steurgarnale in bietjie olie tot dit net pienk verkleur en voeg by die pot.

GREMOLATA

Meng die bestanddele saam en sprinkel oor die seekos. Sit voor met varsgebakte brood om die souse mee op te vee.

%d bloggers like this: