Aarbei-Vinaigrette

Almal wat my ken, weet dat ek ‘n slaailiefhebber van uiterste proporsies is, soveel so dat my assistente in die toetskombuis altyd gespot het dat my kookboeke maklik meer slaairesepte as vleisresepte kon bevat. Hulle was nie ver van die waarheid nie, want ek is permanent op die uitkyk oor hoe ek ‘n slaai kan opkikker sodat dit nie na afskeepkos lyk nie, maar een van daardie geregte is waarvan mense graag ‘n tweede skeppie sal vra. En ja, die slaaibak op my tuistafel is altyd dolleeg, al was dit partykeer net ‘n paar slaaiblare en komkommer. (Buiten my pa, hy kon ek nie eintlik oorreed kry om te veel slaaigoed te eet nie, en tamatie het hy verpes om die minste daarvan te sê).

My geheim, ‘n ordentlike slaaisous! Die basis van meeste slaaisouse is olie en asyn. Maak seker jy gebruik ordentlike olie – vir ‘n kruierige slaaisous kan dit olyfolie wees, maar sodra die slaaisous na die soeterige kant toe neig, gebruik ek eerder ‘n saad-en-olyfoliemengsel of selfs so iets soos macadamia-olie, want soms kan die peperige geur van die olyfolie te oordonderend wees. Ek kies ook altyd ‘n sagter tipe asyn soos appel- of rysasyn. Wit balsamieke asyn sal ook werk.

Die goue reël is twee derdes olie tot ‘n derde suur, maar dan raak die slaaisous vir my net te vetterig. So ek vervang ‘n deel van die olie graag met ‘n ander vloeistof. En nou vir nog ‘n geheim van my: Carmien Tea se rooibos-en-kruieteemengsels werk soos ‘n bom hier, want nie net verlaag dit die kilojoules van die slaaisous nie, dit verskaf ekstra antioksidante en gee ook ‘n wonderlike natuurlike geur, jy hoef dus nie te sukkel met klompe suiker of speserye om geur te gee nie. Maak net seker dat jy die tee lekker sterk trek en kies ‘n tee wat al die geure van die slaai gaan uitbring en komplimenteer. Vir kruierige slaaisouse gebruik ek meestal ‘n groen rooibosteemengsel, maar vir ‘n vrugtige slaaisous, soos hierdie aarbei-slaaisous, gebruik ek rooi rooibostee met bessiegeure.

Dié aarbei-vinaigrette smaak heerlik saam met ‘n vrugtige slaai soos spanspek of perskes, selfs saam met ‘n soutige slaai met feta of biltong. Saam met die bessie-rooibostee, sit ek ook ‘n bietjie vars aarbeie by. Jy kan varses, as in seisoen, gebruik, andersins sal bevrore aarbeie ook doen. Die rooibosteemengsel wat ek hierby inmeng kom uit Carmien se mamma tea reeks, woman’s support. Buiten vir die verskeidenheid bosbessies, frambose en aarbeie bevat hierdie mengsel ook hibiskus, vlierbessies (elderberry) en brambleblare. En dan vra die vinaigrette net nog ‘n bietjie sout, peper en titsel suiker en voila! jy het ‘n wonderkuur wat ‘n blaar glad nie meer na bokkos sal laat proe nie. Hier is twee slaaie wat heerlik daarmee smaak.

AARBEI-VINAIGRETTE

Maak sowat 350 ml

250 ml (1 k) Carmien mamma tea, woman’s support (gemaak van 4 sakkies)
125 g aarbeie of gemengde bessies
25 ml (5 t) strooisuiker of versoeter
60 ml (¼ k) appelasyn
80 ml (⅔ k) olyfolie
paar druppels vissous
sout en swartpeper na smaak

1 Plaas al die bestanddele vir die slaaisous in ’n voedselverwerker en verwerk tot glad. Giet in ‘n slaaibotteltjie en verkoel.

Spanspekslaai met klam biltong.

Jy kan enige ander koue vleis pleks van die biltong gebruik

Genoeg vir 4 mense

1 pak Cos-slaaiblare
Halwe spanspek of 4 nektariens of perskes of rooi pruime of selfs vars aarbeie, in skyfies gesny
1 rol bokmelkkaas, in skywe gesny
paar repies klam biltong
sowat 180 ml (¾ k) van die aarbei-vinaigrette
groot stuk grondbone-kraaklekker (opsioneel)

1 Pak die slaaiblare op ‘n slaaibord en rangskik die vrugte, kaas en biltong bo-op.
2 Giet van die slaaisous oor en stapel die kraaklekker bo-op.

Beet-en-bloubessieslaai.

As dit baie jong bete of daardie mooi gekleurdes is, kan dit rou in papierdun skyfies gesny word.

Genoeg vir 4 mense

1 bossie beet
seesoutvlokkies
olyfolie
100 g roket
1 groen appel, ontkern en in dun skyfies gesny
1 steel seldery, in stukke gesny
1 klein rooi ui, in ringe gesny
groot handvol bloubessies
1 wiel peperfetaas, in stukke gebreek
180 ml (¾k) van die aarbei-vinaigrette
Geroosterde pampoensade vir bo-oor sprinkel

Voorverhit die oond tot 190°C
1 Pak die bete in ‘n oondpan, sprinkel sout en olyfolie oor en oondbraai sowat 40 minute tot gaar en sag. Trek skilletjies af. Sny in stukke.
2 Rangskik die roket op ‘n slaaibord, stapel die beet en appel in hopies bo-op.
3 Sprinkel die ui, bloubessies en kaas oor en giet van die slaaisous oor. Rond af met pampoensade

Wenk: Carmien se Floral Berry Pyramid en Kiddies Very Berry tees kan ook gebruik word in die slaaisous.

%d bloggers like this: