Gesonder produkte

In my Lekker & Goed-reis op soek na heilsame kos wat gesonder is maar steeds heerlik smaak, was dit veral my missie om gesonder produkte te gebruik wat maklik verkrygbaar is en jou nie ‘n arm en ‘n been gaan kos nie.

In die verlede het dit my ure in die supermarkgange gekos (soms ook tot groot frustrasie van ander kopers) soos wat ek elke produk op die rak se bestanddelelyste en gesondheidsinfo gefynkam het en produkte met mekaar vergelyk het om uiteindelik ‘n keuse te kon maak; dit het veral ‘n missie begin word as die inligting so klein gedruk is dat jy skaars kan uitmaak wat daarop staan.

Wat ‘n verligting dus toe ek reeds so vroeg soos in 2018 die Simple Truth-reeks op Checkers se rakke begin opmerk. Die enorme reeks produkte wat insluit van geriefsvoedsels tot basiese koskas-bestanddele, daar’sselfs skoonmaakmiddels, bevat voor die voet geen preserveer- of kleurmiddels nie, ook nie bygevoegde MSG of kunsmatige versoeters nie. Elke afsonderlike produk het egter ook verskeie vedere heilsame hoedanighede soos dat dit onder andere vegetaries, vegan en glutenvry kan wees, rou of verminderde suiker het of ‘n hoë proteienproduk is sowel as ekovriendelike opsies.

Simple Truth se prominemte groen kol maak dat jy dit maklik op die winkelrak sal raaksien en elke produk se unieke voordele word duidelik op die voorkant van die produk aangedui. Vir my is dít amper die grootste voordeel, want nou is my winkelbesoek en koop-ervaring soveel makliker en vinniger sonder uitgerekte wik en weeg met die gepaardgaande frustrasies.

Nog beter eintlik is as jy aanlyn na die Simple Truth-produkte gaan soek – daar kan jy mooitjies die etiket met ‘n vergrootglas fynkam om al die nodige inligting te bekom. Buiten vir die amper voor-die-handliggende geen preserveer-, kleur- en geurmiddels, het die Simple Truth-reeks hom tot veel meer as net dit verbind.

Hier is wat gereeld in my winkelmandjie land (en ‘n paar ander waarop ek my oog nog het):

Heel aan die begin het ek eerste die grondboontjiebotter wat geen bygevoegde suiker of sout het nie, maar slegs uit geroosterde grondbone bestaan aangeskaf – ek hou veral van die growwe een. Daarby die vrugte-konfyt wat tot 33% minder suiker bevat en die rou heuning wat nie verhit of gefilter is nie. Op daardie stadium het ek nog verwoed brood probeer uitsny so die saadbeskuitjies het menige dag ook in my mandjie geland. Deesdae is daar ook bruinrys-beskuitjies en verskeie rys-en antieke graan-tjippies wat nie in olie gebraai is nie, maar“air popped” is en sodoende 70% minder vet bevat en ook geskik vir vegansen ook glutenvry is. Heerlik vir op jou kaasbord (as jy vegan is, moenie kommer nie, daar is selfs alternatiewe vegan klapperlolie-kase soos ‘n roomkaas, feta tot bloukaas).

Vir ‘n blitsvinnige ontbyt wat alle boksies tiek, gebruik ek graag die “high protein wholegrain cereal” wat verminderde suiker in het en ook glutenvry is. Ek hou veral van die sjokoladegeur. Selwers het ek nog nie die muesli’s probeer nie, maar hawermout-sorghum-en-sade-muesli met pynappel, piesang en klapper of aarbei-en-beet klink altevol lekker vir my. En dan is daar nog die glutenvrye klapper-en-vlassaadpap wat glutenvry met geen bygevoegde suiker.

Maar dis die koskasbestanddele wat nou gereeld deel van my inkopielys is: soos die klapperolie wat natuurlik, en sonder transvette is en ook’n neutrale smaak het. Die span ek in om in te braai maar veral ook om mee te bak – ek vervang botter of margarien daarmee soos bv in tertkorse hou dit nou die krummel bymekaar, want dit stol ook as dit afkoel. Die klapper-kossproei werk net so goed om panne mee te puit.

Die glutenvrye spaghetti, gemaak met mielieblom/meel het ek al probeer en was aangenaam verras van hoe dit sy vorm behou en nie binne ‘n ommesientjie papkook nie. Die macaroni, gemaak spelt, het ek nog nie probeer nie.

Dan is daar die appelasyn, wat natuurlike gefermenteer is uit fyngedrukte appels en in houtvate verouder het. Dis 100 persent natuurlik en ongefilter,nog met sy “moeder”. Ek kook graag daarmee en hou van die sagte suur smaak. So ‘n spatseltjie oor gebraaide sampioene is heerlik.

Ek staan en kyk vandag weer na al die alternatiewe melksoorte: rys, amandel, soja en hawermout. Geeneen is versoet nie en meeste is geskik vir vegans. En as jy hulle met soortgelykes op die rak vergelyk is hul soort vir soort altyd goedkoper. As jy koeimelk wil uitsny is almal goeie opsies. Ek gebruik graag die hawermoutmelk as ek oornag-hawermout maak (die resep is ook in my Lekker & Goed-boek).

Ek het nog altyd die uitgangspunt gehad dat wanneer ek resepte ontwikkel, gewone mense die produkte sonder te veel sukkel in ‘n supermark moet kan kry – en dan het ek altyd Checkers se rakke dopgehou. So was dit ook die geval toe ek na koringmeel-alternatiewe begin soek het – en sowaar dit was nie lank nie of jy kon onder die Simple Truth-reeks van klappermeel, quinoa, amandelmeel tot ‘n verskeidenheid sade vind. Toe kon ek na hartelus begin eksperimenteer, want ek weet mense hoef nie te ver te soek nie, en meestal was die prys heel gangbaar.

Buiten vir ‘n magdom ander produkte is daar’s nou klaargemaakte kosse wat die stoei uit kosmaak haal. Dis volgende op my probeerlysie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: