Woensdag Wenke: Kook met Knoffel

Knoffel, wat aan die uie-familie behoort, gee heerlik ‘n geur aan kos, maar indien dit verkeerd aangewend word, kan dit ‘n branderige, partykeer selfs bitter smaak kry. Die branderigheid sit in die middelste baie keer groenerige “steeltjie” en mens kan dit verwyder. Maar as jy die knoffel reg voorberei en byvoeg, gaan daardie effense brand jou nie veel meer pla nie.

1 Rasper die knoffel pleks van om dit fyn te kap met ‘n mes – gebruik ‘n skerp mikrorasper (Microplane) en rasper die knoffel, sommer met skil en al daarop, oor die kos in (vars gemmer werk net so goed so). Dis nie net baie minder moeite nie, maar gee ook kleiner, sagter (amper pastarige) stukkies wat veral maklik by delikate geregte soos bv. ‘n slaaisous of alioli sal inmeng.

2 Voeg die knoffel heel by – druk met jou handpalm op die platkant van ‘n mes op die knoffel – dit bars oop en jy kan maklik die velletjie verwyder. Voeg die heel knoffelhuisie by terwyl jy kook en verwyder dit voor opdiening.

3 Moenie te vroeg byvoeg nie – knoffel is delikaat en as jy dit te vroeg byvoeg teen te hoë hitte soos bv by ‘n roerbraai, kan dit brand en selfs ‘n effense bitter smaak kry. Voeg halfpad deur die kookproses by of andersins wanneer jy begin vloeistof byvoeg.

4 Maak ‘n pasta – plaas die geskilde knoffelhuisies saam met bietjie sout in ‘n stamper en vysel en maak fyn tot ‘n pasta (as jy kerrie maak, kan jy sommer die gemmer ook hierby fynstamp). Voeg halfpad deur kookproses by die kos.

%d bloggers like this: