Ribbetjie

Ribbetjie, stadig oor die kole gerooster spel vir my ontspan uit. Dan skink jy vir jou ‘n glasie van Piekenierskloof Wines se Six Hats Shiraz daarby en geniet die oomblik. Six Hats chiraz is ‘n fantastiese braaiwyn en die volryp pruim-, swartbessie-, speserygeure en varsgemaalde swartpeper pas veral lekker by hierdie ribbetjie met sy donker soetsuursous.

In my jare as kosredakteur by die land se grootste tydskrif, het ek ‘n meningte der menigte resepte vir braairibbetjie ontvang. Varkribbetjie bly my gunsteling, veral as dit kwistig gesmeer word met hierdie soetsuursous gemaak met basies net drie bestanddele: suurlemoen, heuning en sojasous.

Selfs tydens die inperking kan jy Piekenierskloof se wyne aanlyn bestel en dit sal nadat die inperking opgehef is, afgelewer word. Piekenierskloof het egter ook nie-alkoholiese wyn, Six Hats de-alcholised red, wat net so lekker by hierdie ribbetjie sal gaan en dis dadelik beskikbaar.

SOETSUUR-BRAAIRIBBETJIE MET SIX HATS
Genoeg vir 4—6 mense

SMEERSEL
90 ml (6 e) suurlemoensap
gerasperde skil van 1 suurlemoen
90 ml (6 e) heuning
45 ml (3 e) sojasous
6—8 knoffelhuisies, fyngedruk
3—5 ml (1/2 – 1 t) Chinese 5-speseyepoeier (opsioneel)

VARKRIB
1 groot varkrib van sowat 2 kg
3 uie, geskil en in stukke gesny

suurlemoenskyfies om mee voor te sit
1 SMEERSEL Meng al die bestanddele.
2 RIBBETJIE Vra die slagter om waar nodig deur die been te saag sodat jy die rib in ribbetjies kan sny.
3 Sny ook die swoerd van die ribbetjie af indien dit nog aan is. Keep die vetkant in ‘n diamantpatroon in. Geur die ribbetjie alkant met sout en peper en smeer die smeersel oor. Marineer 2—4 ure.
4 Pak die uie in ‘n oondpan en plaas die ribbetjie bo-op.
5 Voorverhit die oond tot 190°C en oondbraai sowat 45 minute lank tot sag en gaar. (Braai 45—60 minute oor matige kole) Smeer gereeld met die smeersel en draai om.
6 Sny in ribbetjies, smeer die vleiskante ook met smeersel en oondbraai vinnig tot bros by 230°C of braai vinnig die sykante oor die kole. Sit voor saam met baie suurlemoen en geniet ‘n glasie Six Hats Chiraz of de-alcholised red daarby. Ekself verkies om die Six Hats de-alcholized red verkoel te drink.

%d bloggers like this: