Sjokolade Terrien

Sjokolade bly ‘n treffer as jy jou geliefde wil bederf en hierdie een gaan beslis al die boksies tiek as jy wil indruk maak. Veral as jy tot die laaste nippertjie uitgestel het, want die terrien is verspot maklik om te maak en binne minute klaar. Daarby kan dit op vererlei maniere voorgesit word: saam met die bessie-roomys (daarvoor sal jy bietjie vooraf moet beplan) of klein koppietjies koffie om ‘n spesiale ete mee af te sluit of my gunsteling manier van doen — geniet dit saam met tee vir ‘n eenvoudige dog indrukwekkende intieme samesyn.

In my geestesoog sien ek so ‘n romantiese afspraak as volg uitspeel: ‘n tafeltjie gedek vir twee onder die bome, getooi met fyn teekoppies of glasies en ‘n bossie mooigoed spesiaal gepluk uit die tuin en losserig gerangskik in ‘n vaas. Daarnaas die sjokolade-terrien pragtig uitgekeer op ‘n spoggerige dienbord en ‘n glaspot of twee met van Carmien se spesiale piramide-tees op warmhou-staanders staangemaak.

Vir die terrien self is daar vele maniere van doen: van baie basies met malvalekkers en kersies of tot gepreserveerde gemmerstukke daarby ingeroer saam met neute tot my nuutste lekkerte, Turkse lekkers! Hierby sal ek Carmien se Turkish Delight-piramide-tee kies, maar daar is ook die Floral Berry en Creamy Mint wat net so spesiaal sal wees. As jy eerder wil ystee voorsit om die Februarie-hitte mee hok te slaan, maak vir elkeen ‘n glasie met ‘n sakkie uit Carmien se splinternuwe cold brew-reeks: Cranberry Hibiscus, Apricot Blossom of Apple Mint. Lekker anders, treffend en vir mooi herinneringe bou!

SJOKOLADE-TERRIEN
Maak ‘n klein terrien
Voorbereiding: 15 min
Stoltyd: sowat 2 uur

100 g botter, in blokkies gesny
240 g (3 x 80 g) donker sjokolade, gekap
200 g haselneutwafebekuitjies of sponsvingers, in stukkies gebreek
150 g Turkse lekkers of gekapte malvalekkers, glanskersies of gekapte ingemaakte gemmerstukke (jy kan ook ‘n kombinasie gebruik)
100–150 g heel geroosterde gesoute amandels en/of pekanneute of geroosterde haselnetue

AFRONDING
Ekstra Turkse lekkers, malvalekkers, glanskersies, gemmerstukke en/of neute

VOORSIT
Bessie-jogurttoomys (sien wenk)
Vars bessies

1 Spuit ‘n klein silikon-broodpan goed met kossproei. Plaas in ‘n blik-broodpan. (Andersins voer ‘n klein blik-broodpan uit met bakpapier en spuit baie goed.
1 Smelt die botter en sjokolade saam in ’n glasbak oor kookwater of in die mikrogolfoond. Roer elke nou en dan.
2 Roer die beskuitjies, Turkse lekkers, malvalekkers, glanskersies of gemmer saam met die neute by.
3 Skep in die broodpan en maak gelyk. Plaas in die yskas tot gestol.
4 Keer uit op ‘n dienbord en rond af met ekstra Turkse lekkers, malvalekkers, kersies of gemmerstukke en/of neute. OF strooi vars bessies oor
5 VOORSIT Berei die bessie-jogurt-roomys en sit daarmee voor, rond af met vars bessies.

ROOMYS:
1 Meng 250 ml (1 k) Griekse jogurt en 230 g roomkaas.
2 Kook 250 g bessies of aarbeie saam met bietjie suiker tot sag. Meng by die roomkaasmengsel in en meng goed. Voeg ‘n teelepel of twee rooswater by indien verkies. Bevries. Roer paar keer tydens vriesproses om groot kristalle op te breek.

Wenk: vervang een van die gewone donker sjokolade met ‘n plak sjokolade met neute.

%d bloggers like this: