Wat is kollageen en hoekom is dit goed vir jou?

Al meer mense gebruik deesdae kollageen-aanvullings derhalwe die gesondheid van hul vel, hare en gewrigte ‘n hupstoot te gee, maar daar’s min wat werklik weet wat kollageen is en wat die werking daarvan is in die liggaam.

Ek het op ‘n onlangse opgedateerde artikel oor kollageen afgekom op die gesondheids-webtuiste, healthline.com wat my nogals heelwat insae hieromtrent gegee het. Hier is kortom wat ek daar raakgelees het:

  • Kollageen is ‘n tipe proteïen wat natuurlik deur die liggaam vervaardig word en is te vinde in bindweefsel, vel, senings, bene en kraakbeen. Dit het verskeie funksies soos oa weefselherstel en as boodskapdraer tussen selle.
  • Soos jare aanstap is daar outomatiese verlies aan kollageen, maar oormatige alkohol-inname, rook, sonblootstelling en inname van te veel suiker en geprosesseerde kosse kan die verouderigsproses verhaas.
  • Jy kan die natuurlike vervaardiging van kollageen in jou liggaam aanhelp deur proteienryke kosse soos vleis, veral bindweefselryke snitte, vis, hoender en eiers asook plantproteine soos peulgroente in te neem, maar dis ook belangrik om genoegsaam vrugte en groente te eet, veral vitamien C-ryke kosse om sodoende kollageen-vervaardiging te ondersteun en inflammasie te beperk. Jy kan egter ook kollageen as ‘n supplement, hetsy in kapsule of in poeiervorm inneem en tot dusver is daar nie enige newe effekte aangemeld.
  • Genoegsame inname van kollageen is buiten vir verbeterde gesondheid van vel, hare en gewrigte veral ook voordelig om die beenmineraal-digtheid in ouer vroue te verbeter. Gereelde oefening, veral weerstandsoefeninge (resistance training) word ook aanbeveel.

Kortom dus, ‘n dieet ryk aan vrugte, groente en proteienryke kosse met min geprosesseerde kosse en suiker bly een van die belangrikste maniere om tekens van veroudering teen te werk.

One thought on “Wat is kollageen en hoekom is dit goed vir jou?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: